Pierogi z jabłkiem
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 3 jabłka
- kubeczek śmietany
- cukier
Mąkę przesiać i dać na stolnicę, dodać do tego jajko. Mleko podgrzać. Wlać do przesianej mąki na stolnicy i wymieszać. Wyrobić wolne ciasto. Rozwałkować. Jabłko umyć, obłupić ze skórki, pociąć na mniejsze kawałki. Na ciasto dawać po trochu jabłka i wykrawać pierogi. Gotować w ugotowanej i osolonej wodzie przez 7-9 minut. Wyłożyć na talerz. Przetrzeć śmietaną i pocukrzyć. Pycha. Smacznego!
Rzeczywiście bardzo smacznie i prosto, a przede wszystkim zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać częściej :)
takie szarlotkowe, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń