środa, 6 listopada 2013

Pierogi z jabłkiem DZIEŃ 10

Dziś prosty przepis na proste i pyszne danie obiadowe:

Pierogi z jabłkiem

  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3 jabłka
  • kubeczek śmietany
  • cukier

 Mąkę przesiać i dać na stolnicę, dodać do tego jajko. Mleko podgrzać. Wlać do przesianej mąki na stolnicy i wymieszać. Wyrobić wolne ciasto. Rozwałkować. Jabłko umyć, obłupić ze skórki, pociąć na mniejsze kawałki. Na ciasto dawać po trochu jabłka i wykrawać pierogi. Gotować w ugotowanej i osolonej wodzie przez 7-9 minut. Wyłożyć na talerz. Przetrzeć śmietaną i pocukrzyć. Pycha. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście bardzo smacznie i prosto, a przede wszystkim zdrowo! :)
    Będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie szarlotkowe, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń