wtorek, 5 listopada 2013

Żurek na golonce z ziemniakami DZIEŃ 9

Dziś polecam Żurek z ziemniakami. Bardzo dobre danie, świetny pomysł na obiad

Żurek na golonce z ziemniakami

  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • butelka żurku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1,5 litra wody
  • 1 większe golonko
  • sól
  • pieprz
  • kucharek

Do garnka wstawić golonko, zalać go wodą, posolić. Dodać, pozbawione skórki i pokrojone marchewkę i cebulę Gotować do miękkości mięsa. Następnie w osobnym naczyniu ugotować drobno pokrojone ziemniaki. Gdy golonko będzie miękkie, pokroić go na porcje, zalać butelką żurku, chwilę pogotować, przyprawić do smaku. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Ugotowane ziemniaki odsączyć z wody, kłaść porcjami do misek, zalewać gotowym żurem z porcjami golonka. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz