Żurek na golonce z ziemniakami
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- butelka żurku
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1,5 litra wody
- 1 większe golonko
- sól
- pieprz
- kucharek
Do
garnka wstawić golonko, zalać go wodą, posolić. Dodać, pozbawione skórki
i pokrojone marchewkę i cebulę Gotować do miękkości mięsa. Następnie w
osobnym naczyniu ugotować drobno pokrojone ziemniaki. Gdy golonko będzie
miękkie, pokroić go na porcje, zalać butelką żurku, chwilę pogotować,
przyprawić do smaku. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Ugotowane
ziemniaki odsączyć z wody, kłaść porcjami do misek, zalewać gotowym
żurem z porcjami golonka. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz