Ciasteczka zawijane z dżemem malinowym
- CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 30 dag ser białego
- DODATKOWO
- słoiczek dżemu malinowego
- 1 jajko
- cukier
Mleko
wlać do rondelka, dodać margarynę, i rozpuścić ją na wolnym ogniu. Na
stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zrobić rowek i
wlać zimną roztopioną margarynę w mleku. Dodać jeszcze ser biały i
utrzeć to na ciasto. Dać do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i pokroić w
paski. Nakładać trochę dżemu i zwijać w rulonik. Tak przygotowane
ciasteczka dać na brytfannę, namoczyć roztrzepanym jajkiem i posypać
cukrem. Piec ok. 20 minut w 180 st.
szczerze przyznam, robiłam dziś, wyszły super. Najlepsze jest to że są proste i co najważniejsze- są pyszne :D polecam i dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńkasia177@op.pl