PASZTET Z DZIKA
- 2,5 kg dziczyzny (dzik)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 4 cebule
- 5 jajek
- 4 liście laurowe
- 6 zieli angielskich
- 3 ząbki czosnku
- 2 bułki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa w proszku
Mięso z dziczyzny oraz łopatkę wstawić do wody. Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule pokrojone w krążki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować na pół miękko. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru i zmielić przez maszynkę. Razem z mięsem zmielić rozmoczoną bułkę. Zmielić dwukrotnie. Do zmielonej masy wbić jajka. Ostatnią cebulkę pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie na złoty kolor. Dać do masy mięsnej. Przyprawić całość gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dać na wysmarowaną masłem brytfannę (najlepiej keksówkę) i piec ok. 1 godziny w 180 st. Po upieczeniu otworzyć trochę piekarnik i wystudzić w nim pasztet. Nie powinno się go wyciągać gorącego z piekarnika.
pyszne ....
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie piekę coś podobnego ale nie wiem czy przykryć to folią czy piec otwarte...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńja piekłam otwarte, nie przykrywałam :D
OdpowiedzUsuń