A na deser, jeśli ktoś z zabieganych, będzie mieć choć chwilę czasu, polecam ZEBRĘ.
Bardzo dobra.
ZEBRA
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski dać jajka i cukier. Wszystko dokładnie utrzeć. Następnie dodawać po trochu mąki, oleju i wody na zmianę. Tak cały czas dodawać aż do momentu skończenia tych składników. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto rozdzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać łyżkę mąki i też wymieszać. Do wysmarowanej tortownicy dać na środek dwie łyżki białej masy, następnie dwie łyżki czarnej masy, następnie znowu dwie łyżki białej i tak na zmianę, aż ciasto się rozleje na całą tortownicę i skończą się oba ciasta. Włożyć na ok. 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz