Przypominam o trwającym KONKURSIE. Należy komentować przepisy i podpisywać się @. Osoba, której przepis mi się spodoba, otrzyma niespodziankę. Polecam :D
Ciasto Wenus
- BISZKOPT
- 6 jajek
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki zwykłej
- proszek do pieczenia
- MASA
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- pół litra śmietany 30 procentowej
- 1 opakowanie śnieżki
- POSYPKA
- 8 dag margaryny
- 3 łyżki cukru
- 10 dag kokosu
- DODATKOWO
- dżem brzoskwiniowy
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, wymieszać. Zmieszać mąki ze sobą dodać proszek do pieczenia. Wmieszać do piany. Wylać ciasto na wysmarowaną brytfannę. Piec biszkopt 25 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Odstawić do oziębnięcia. Śmietanę 30 proc. ubić. Dodać następnie do niej cukier, serki homogenizowane, i śnieżkę w proszku. Zmieszać wszystko. Tak przygotowaną masę włożyć między przekrojonego wzdłuż biszkopta. Na biszkopta wyłożyć dżem brzoskwiniowy. POSYPKA: Na patelnię dać wszystkie składniki i podsmażyć. Jak kokos zmieni kolor dać na osobny talerzyk, jak będzie letni posypać placek.
jakie piękne ciacho :) jeśli smakuje tak jak wygląda to na pewno będzie pyszne i na pewno można go przygotować na różne uroczystości rodzinne :D na pewno wypróbuję go jutro na święto :D
OdpowiedzUsuńkasia177@op.pl