niedziela, 3 listopada 2013

Ciasto Wenus DZIEŃ 7 PÓŁMETEK

Dziś 7. dzień mojej akcji dla Was, 14 przepisów w 14 dni.
Przypominam o trwającym KONKURSIE. Należy komentować przepisy i podpisywać się @. Osoba, której przepis mi się spodoba, otrzyma niespodziankę. Polecam :D

Ciasto Wenus

  • BISZKOPT
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki zwykłej
  • proszek do pieczenia
  • MASA
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pół litra śmietany 30 procentowej
  • 1 opakowanie śnieżki
  • POSYPKA
  • 8 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 10 dag kokosu
  • DODATKOWO
  • dżem brzoskwiniowy



 BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać dalej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, wymieszać. Zmieszać mąki ze sobą dodać proszek do pieczenia. Wmieszać do piany. Wylać ciasto na wysmarowaną brytfannę. Piec biszkopt 25 minut w 180 st. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na pół. MASA: Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Odstawić do oziębnięcia. Śmietanę 30 proc. ubić. Dodać następnie do niej cukier, serki homogenizowane, i śnieżkę w proszku. Zmieszać wszystko. Tak przygotowaną masę włożyć między przekrojonego wzdłuż biszkopta. Na biszkopta wyłożyć dżem brzoskwiniowy. POSYPKA: Na patelnię dać wszystkie składniki i podsmażyć. Jak kokos zmieni kolor dać na osobny talerzyk, jak będzie letni posypać placek.

1 komentarz:

  1. jakie piękne ciacho :) jeśli smakuje tak jak wygląda to na pewno będzie pyszne i na pewno można go przygotować na różne uroczystości rodzinne :D na pewno wypróbuję go jutro na święto :D

    kasia177@op.pl

    OdpowiedzUsuń