poniedziałek, 4 listopada 2013

Grzybki z masą- DZIEŃ 8

Pokaż swojemu mężowi, że ty też potrafisz zbierać grzyby :D
Oto przepis na grzybki, zrób je ładnie, udekoruj i postaw przed mężem i powiedz: BYŁAM NA GRZYBACH, ZNALAZŁAM TAKIE, DOBRE BĘDĄ?

 Grzybki z masą

  • CIASTO:
  • pół kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • pół szklanki śmietany
  • MASA
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • pół margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • DODATKOWO
  • powidła
  • polewa czekoladowa



 CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać śmietanę i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części. Z jednej części zrobić główki. Jeśli mamy małe foremki na babeczki ciasto oblepiamy na zewnętrznej stronie foremki, jeśli mamy większe wtedy na wewnętrznej stronie. Następnie wycinamy kółka, w których robimy dziurki do których włożymy nóżki. Później rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy trójkąty, posmarować każdy powidłami i zwinąć w rulonik. Wszystkie części grzybków upiec w piekarniku na złoty kolor w 180 stopniach. Każdej części grzybków musi być tyle samo. MASA: Szklankę mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego mleko z rozpuszczonymi składnikami. Odczekać aż się zagotuje cały czas mieszając. Następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna utrzeć ją razem z margaryną. Do kapeluszy wkładać po trochu masy, przykryć kółkiem z dziurką a następnie włożyć do dziurki "nóżkę". Polewę przygotować jak podano na opakowaniu. Polać nią kapelusze grzybów. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz