czwartek, 9 stycznia 2014

Pysznotka

12 002, to dziś zobaczyłam wchodząc na bloga. 
Jeszcze tak niedawno bardzo cieszyłam się, jak licznik wskazał pierwszy 1000!!!
a teraz 12 000. Dziękuję bardzo serdecznie wszystkim, którzy odwiedzają mój blog każdego dnia.

 Z tej okazji nagroda za KONKURS ŚWIĄTECZNY ZOSTAJE POWIĘKSZONA!!! Ale to będzie niespodzianka, w dniu ogłoszenia wyników!!! Więcej o konkursie TUTAJ--->>>>

 A TYMCZASEM:
Ostatnio otwarłam książkę kucharską, bo nie wiedziałam co mam upiec na długi weekend. Wertowałam, wertowałam i nic. W końcu postanowiłam zrobić coś co niedawno, tyle że coś pozmieniać. I tak powstała PYSZNOTKA. Placek, który robiłam niedawno ale troszkę inaczej. A przepis tutaj:
Pysznotka

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA
  • masa karpatkowa w 5 minut z torebki
  • DODATKOWO
  • kilka paczek herbatników
  • kilka kostek czekolady mlecznej
  • MASA ŚMIETANKOWA
  • 800 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietanki fix
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej





BISZKOPT: białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i wmieszać do masy łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w 180 st. przez ok 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. MASA: przygotować masę karpatkową jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na placek. Herbatniki maczać w syropie lub roztworze syropu z wodą aby były miękkie podczas krojenia. Układać na masie karpatkowej. MASA ŚMIETANKOWA: przygotować masę agrestową. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietanki fix. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę agrestową. Wyłożyć masę na herbatniki. Posypać startą czekoladą

3 komentarze: