poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ciasto serowe z malinami

 Dzisiejsze ciasto, to moje ciasto serowe. U mnie w domu nowość. Przepis dostałam od znajomej, a ja sobie go troszeczkę zmieniłam. Wyszedł bardzo dobry. W tak ciepły i słoneczny dzień może i nie chce siedzieć się w domu w kuchni, ale warto!!!

Pozdrawiam was serdecznie

Ciasto serowe z malinami

  • MASA SEROWA
  • 15 dkg margaryny
  • 60 dag zmielonego sera białego
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 7 jajek
  • MASA BUDYNIOWA
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1 kostka margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • MASA OWOCOWA
  • 80 dag malin (mogą być mrożone)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki malinowe w proszku
  • BISZKOPT
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia







BISZKOPT: Rozdzielić składniki na biszkopt na dwie części. Białka ubić, dodać do nich cukier, a następnie żółtka. Łyżką wmieszać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać i przełożyć na wysmarowaną margaryną blachę. Piec ok. 20-25 minut w 180 st. To samo zrobić z drugą połową składników. Po upieczeniu ostudzić. MASA SEROWA: margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, ser biały (zmielony) budyń w proszku oraz pianę ubitą z białek. Taką wkładkę piec ok. 50 minut w 180 st. MASA BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotować, w 1 szklance rozrobić cukier wanilinowy oraz budyń (w proszku!!!). Wlać do gotującego się mleka. Mieszać do zagęszczenia budyniu. Gdy ostygnie, wymieszać z utartą margaryną oraz cukrem. MASA MALINOWA: Galaretki przygotować w 2,5 szklakach wody. Gdy będzie gęstniała, wymieszać z malinami. UKŁADANIE: 1 biszkopt-> połowa masy budyniowej-> masa serowa-> połowa masy budyniowej-> masa malinowa-> 2 biszkopt Posypać cukrem pudrem. Smacznego


2 komentarze:

  1. jaki rozmiar miała twoja blaszka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ja piekłam na blaszce o wymiarach: 36 na 26 cm.

    OdpowiedzUsuń