piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto z kremówką i truskawkami

Wczoraj 415 wyświetleń :D
dziękuję Wam bardzo :) Jesteście kochani!!!!
Jak tak dalej pójdzie to 13 000 będzie migusiem.  :*

Ale mam dzięki Wam dobry dzień!
A tymczasem przepis, mój ulubiony, jest truskawkowo. Niby truskawek nie ma ale można użyć mrożone....

PRZYPOMINAM O KONKURSIE: NIESPODZIANKA CZEKA----------->>>>>>>

Ciasto z kremówką i truskawkami

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 30 dag truskawek
  • 1,20 l kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru

Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu. Odłożyć do lekkiego stężenia. BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka, dodać do nich cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka. Wymieszać dokładnie. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i wymieszać łyżką. Całość przelać do brytfanny wysmarowanej margaryną. Piec ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Śmietanę kremówkę ubić, dodać do niej rozrobioną wcześniej (jak podano na opakowaniu) żelatynę i cukier puder. Całość wymieszać. Wyłożyć śmietanę na biszkopta. Trochę zostawić do robienia dekoracji (kleksów). Obrobić na około kleksami. Ułożyć wg uznania truskawkami. Zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz