Jeszcze tak niedawno bardzo cieszyłam się, jak licznik wskazał pierwszy 1000!!!
a teraz 12 000. Dziękuję bardzo serdecznie wszystkim, którzy odwiedzają mój blog każdego dnia.
Z tej okazji nagroda za KONKURS ŚWIĄTECZNY ZOSTAJE POWIĘKSZONA!!! Ale to będzie niespodzianka, w dniu ogłoszenia wyników!!! Więcej o konkursie TUTAJ--->>>>
A TYMCZASEM:
Ostatnio otwarłam książkę kucharską, bo nie wiedziałam co mam upiec na długi weekend. Wertowałam, wertowałam i nic. W końcu postanowiłam zrobić coś co niedawno, tyle że coś pozmieniać. I tak powstała PYSZNOTKA. Placek, który robiłam niedawno ale troszkę inaczej. A przepis tutaj:
Pysznotka
- BISZKOPT:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA
- masa karpatkowa w 5 minut z torebki
- DODATKOWO
- kilka paczek herbatników
- kilka kostek czekolady mlecznej
- MASA ŚMIETANKOWA
- 800 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietanki fix
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
BISZKOPT:
białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Zmniejszyć obroty
miksera i dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem i wmieszać do masy
łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w 180 st.
przez ok 25 minut. Po upieczeniu ostudzić. MASA: przygotować masę
karpatkową jak podano na opakowaniu. Wyłożyć na placek. Herbatniki
maczać w syropie lub roztworze syropu z wodą aby były miękkie podczas
krojenia. Układać na masie karpatkowej. MASA ŚMIETANKOWA: przygotować
masę agrestową. Odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać
cukier puder i śmietanki fix. Pod koniec dodać tężejącą galaretkę
agrestową. Wyłożyć masę na herbatniki. Posypać startą czekoladą
Apetyczne ciasteczko)))
OdpowiedzUsuńnaprawdę apetyczne, polecam zrobić :)
UsuńO mniam, wygląda po prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuń