wtorek, 16 września 2014

Vera

Dziś polecam bardzo dobre ciasto. Naprawdę zasmakowało każdemu. Nie robi się go długo a jest naprawdę pyszne. Życzę miłego dnia.

Vera 

 CIASTO: 
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki 
  •  4 żółtka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szklanki cukru 
 BIAŁKA: 
  • 4 białka 
  • 5 łyżek cukru 
MASA BUDYNIOWA: 
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mleka 
  • 2 budynie waniliowe 
DODATKOWO: 
  • 1 słoik powideł śliwkowych 
  • pół opakowania migdałów (płatków) 


CIASTO: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać żółtka i margarynę. Zmiksować mikserem lub wyrobić rękoma. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do lodówki. Po 20 minutach wyjąć jedną część i wyłożyć na brytfannę (ja użyłam o wymiarach: ok. 23x28 cm). Na ciasto wyłożyć pół słoiczka powideł. Ciasto piec ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć ubić 2 białka i 2,5 łyżki cukru. Wyłożyć na powidła na cieście. Zapiekać jeszcze ok. 15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przygotować masę budyniową: budyń ugotować jak podano na opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie utrzeć margarynę, dodawać zimnego budyniu. Ciasta przełożyć masą. Zostawić trochę na wierzch i rozsmarować. Migdały uprażyć na patelni na margarynie. Wyłożyć migdały na placek. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz