Vera
CIASTO:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
BIAŁKA:
- 4 białka
- 5 łyżek cukru
MASA BUDYNIOWA:
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
DODATKOWO:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- pół opakowania migdałów (płatków)
CIASTO: Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać. Dodać
żółtka i margarynę. Zmiksować mikserem lub wyrobić rękoma. Ciasto
podzielić na dwie części i wstawić do lodówki. Po 20 minutach wyjąć
jedną część i wyłożyć na brytfannę (ja użyłam o wymiarach: ok. 23x28
cm). Na ciasto wyłożyć pół słoiczka powideł. Ciasto piec ok. 25 minut.
Po tym czasie wyjąć ubić 2 białka i 2,5 łyżki cukru. Wyłożyć na powidła
na cieście. Zapiekać jeszcze ok. 15 minut. Tak samo postąpić z drugą
częścią ciasta. Przygotować masę budyniową: budyń ugotować jak podano na
opakowaniu. Odstawić do ostudzenia. Po tym czasie utrzeć margarynę,
dodawać zimnego budyniu. Ciasta przełożyć masą. Zostawić trochę na
wierzch i rozsmarować. Migdały uprażyć na patelni na margarynie. Wyłożyć
migdały na placek. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz