poniedziałek, 22 września 2014

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

Osobiście użyłam do przygotowania tych rogalików orzeszków firmy Felix smażonych, solonych. Bardzo je lubię. 

 

Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • opakowanie orzeszków ziemnych Felix
  • 1 słoik dżemu np. truskawkowego
LUKIER
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru pudru


Na stolnicę wyłożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. Dodać cukier. W powstałym kopczyku zrobić dziurkę (rowek) i dodać śmietanę i margarynę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i pokroić w dość dużej wielkości trójkąty. Na każdy trójkąt wyłożyć dżem i rozsmarować. Zwijać od długiego boku do krótkiego. Tak przygotowane rogaliki przełożyć na brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć. Przygotować lukier. Białko wymieszać z cukrem pudrem. Polać po rogalikach. Orzeszki poszatkować. Posypać po rogalikach. Smacznego.

3 komentarze: