Osobiście użyłam do przygotowania tych rogalików orzeszków firmy Felix smażonych, solonych. Bardzo je lubię.
Rogaliki z orzeszkami ziemnymi i dżemem
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny
- opakowanie orzeszków ziemnych Felix
- 1 słoik dżemu np. truskawkowego
- 1 białko
- 6 łyżek cukru pudru
Na
stolnicę wyłożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą
przez sito. Dodać cukier. W powstałym kopczyku zrobić dziurkę (rowek) i
dodać śmietanę i margarynę. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i pokroić w dość
dużej wielkości trójkąty. Na każdy trójkąt wyłożyć dżem i rozsmarować.
Zwijać od długiego boku do krótkiego. Tak przygotowane rogaliki
przełożyć na brytfannę i piec ok. 30 minut w 180 st. Po tym czasie
wyjąć. Przygotować lukier. Białko wymieszać z cukrem pudrem. Polać po
rogalikach. Orzeszki poszatkować. Posypać po rogalikach. Smacznego.
mm.... idealne!
OdpowiedzUsuńPychota takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńMniam ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuń