czwartek, 11 września 2014

Pysznotka ze śliwkami

Bardzo dobry, wręcz znakomity placek, który smakował całej rodzinie. Robi się go dłuższy czas ale naprawę efekty są znakomite. Polecam spróbować. 

Pysznotka ze śliwkami



CIASTO
  • 20 dag cukru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek
PIANA
  • 6 białek
  • 25 dag cukru pudru
MASA:
  • 750 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania śmietan fix
MUS:
  • 40 dag śliwek
  • 2 opakowania ciemnej galaretki





Przygotować galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO: do miski dać: margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy. Całość dokłądnie utrzeć. Następnie dodać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć na wysmarowane margaryną brytfanny. Ubić pianę z białek i dodać cukier puder. Podzielić na pół i przełożyć na ciasta na brytfannie. Piec na złoty kolor w 180st. MASA ŚMIETANOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu. Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder, przygotowaną żelatynę i śmietan fix. Wyłożyć na jedno ciasto połowę masy. MUS: Śliwki umyć, pozbawić pestek. Zmiksować dokładnie w blenderze. Wymieszać z tężejącą galaretką. Przełożyć na masę śmietanową na placku (jeśli będzie rzadkie, włożyć na kilka minut do lodówki). Wyłożyć na mus drugą część masy. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Smacznego.

3 komentarze: