Bardzo dobry, wręcz znakomity placek, który smakował całej rodzinie. Robi się go dłuższy czas ale naprawę efekty są znakomite. Polecam spróbować.
Pysznotka ze śliwkami
CIASTO
- 20 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
PIANA
- 6 białek
- 25 dag cukru pudru
MASA:
- 750 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowania śmietan fix
MUS:
- 40 dag śliwek
- 2 opakowania ciemnej galaretki
Przygotować
galaretkę, odstawić do lekkiego stężenia. CIASTO: do miski dać:
margarynę, cukier, żółtka i cukier wanilinowy. Całość dokłądnie utrzeć.
Następnie dodać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć na wysmarowane
margaryną brytfanny. Ubić pianę z białek i dodać cukier puder. Podzielić
na pół i przełożyć na ciasta na brytfannie. Piec na złoty kolor w
180st. MASA ŚMIETANOWA: przygotować żelatynę jak podano na opakowaniu.
Śmietanę 30% ubić, dodać cukier puder, przygotowaną żelatynę i śmietan
fix. Wyłożyć na jedno ciasto połowę masy. MUS: Śliwki umyć, pozbawić
pestek. Zmiksować dokładnie w blenderze. Wymieszać z tężejącą galaretką.
Przełożyć na masę śmietanową na placku (jeśli będzie rzadkie, włożyć na
kilka minut do lodówki). Wyłożyć na mus drugą część masy. Przykryć
drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Włożyć do lodówki na ok. 1
godzinę. Smacznego.
Muszę w końcu je upiec :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.