środa, 16 października 2013

Moje Rafaello

  Rafaello- moje ulubione ciasto. Miałam w zeszycie jakiś przepis ale lekko go zmodyfikowałam. Jest pyszny. Polecam wszystkim.
  • BISZKOPT:
  • 8 jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklana cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • MASA
  • 600 ml śmietany 30 proc.
  • 10 dag kokosu
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • adwokat do smaku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania śmietany fix

BISZKOPTY: białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier wanilinowy i ubić na kryształ. Dodać żółtka. Mąkę z proszkiem wymieszać, przesiać i wmieszać łyżką do masy. Upiec dwa biszkopty (w 180 st. przez ok. 25 min). MASA: Ubić śmietanę, dodać śmietankę fix oraz przygotowaną (wg opakowania) żelatynę. Następnie dodać kokos, rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę. Dodać adwokat do smaku. Biszkopty przełożyć masą. Odrobinę zostawić na wierzch. Polać czarną roztopioną czekoladę. Odstawić do zimna.
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz