- 60 dag ziemniaków
- 80 dag żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 cytryna
- 2 jajka
- natka pietruszki
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- przyprawa do żeberek
- kucharek
- sól
Żeberka posolić, obtoczyć w
przyprawie do mięsa wieprzowego, kucharku i przyprawie do żeberek.
Następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (wcześniej
natłuszczonego). Ziemniaki, czosnek, cebulę i marchewkę pozbawić skórki.
Ziemniaki pokroić w plastry. Włożyć do miski, posolić i dobrze
wymieszać. Ułożyć na około ziemniaków. Marchewkę pokroić w plastry i
włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć
przez praskę, wymieszać razem i posypać po daniu. Skropić całe danie
sokiem z cytryny (niedużo). Jajka roztrzepać i polać po całym daniu.
Wstawić do piekarnika na ok. 70 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać
posiekana natką pietruszki. Smacznego.
ale smaczne danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuń