niedziela, 13 października 2013

Żeberka z warzywami

Na wczoraj zapowiedzieli mi się goście a ja nie wiedziałam co zrobić. Dlatego postawiłam na to co miałam w lodówce. Miałam żeberka i kilka warzyw. Na szybko zrobiłam pyszne żeberka z warzywami. Polecam.


  • 60 dag ziemniaków
  • 80 dag żeberek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 cytryna
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • przyprawa do żeberek
  • kucharek
  • sól
 




Żeberka posolić, obtoczyć w przyprawie do mięsa wieprzowego, kucharku i przyprawie do żeberek. Następnie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (wcześniej natłuszczonego). Ziemniaki, czosnek, cebulę i marchewkę pozbawić skórki. Ziemniaki pokroić w plastry. Włożyć do miski, posolić i dobrze wymieszać. Ułożyć na około ziemniaków. Marchewkę pokroić w plastry i włożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać razem i posypać po daniu. Skropić całe danie sokiem z cytryny (niedużo). Jajka roztrzepać i polać po całym daniu. Wstawić do piekarnika na ok. 70 minut. Po tym czasie wyjąć i posypać posiekana natką pietruszki. Smacznego.


 

1 komentarz: