Wyszedł piękny, a co najważniejsze, smaczny. Mam nadzieję że wszystkim zasmakuje.
- BISZKOPT:
- 7 jaj
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklana cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- MASA JABŁKOWA
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- 1,20 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 żółtka
- 1 cytryna
Białka ubić i dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywny kryształ. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na dwie brytfanny po połowie. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Oba biszkopty ostudzić. MASA: Margarynę utrzeć mikserem i dodać do niej cukier i żółtka. Utrzeć. Następnie dodać starte jabłka. Na koniec wmieszać sok z cytryny. Na jednego biszkopta wyłożyć większą część masy. Przykryć drugim biszkoptem. Na drugiego biszkopta wyłożyć pozostałość masy. Przylać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz