środa, 23 października 2013

Jabłkowy torcik

Ale miałam smaka na ten placek. Mmmm, pycha. Robiłam go chyba z rok temu i dziś wpadłam na przepis w moim zeszycie. I musiałam go zrobić.
Wyszedł piękny, a co najważniejsze, smaczny. Mam nadzieję że wszystkim zasmakuje.


  • BISZKOPT:
  • 7 jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklana cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • MASA JABŁKOWA
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna

 Białka ubić i dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywny kryształ. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na dwie brytfanny po połowie. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Oba biszkopty ostudzić. MASA: Margarynę utrzeć mikserem i dodać do niej cukier i żółtka. Utrzeć. Następnie dodać starte jabłka. Na koniec wmieszać sok z cytryny. Na jednego biszkopta wyłożyć większą część masy. Przykryć drugim biszkoptem. Na drugiego biszkopta wyłożyć pozostałość masy. Przylać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz