poniedziałek, 26 listopada 2018

Kociołek z kapustą i mięsem

Do Świąt Bożego Narodzenia został już tylko miesiąc. Na ten czas warto przygotować się już wcześniej, aby nie musieć biegać i robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Zapraszam do zakładki WSZYSTKO O BOŻYM NARODZENIU. Znajdziecie tam wiele cennych i przydatnych informacji o świętach :). Dziś zapraszam do zapoznania się z moim ulubionym daniem na świątecznym stole. Kociołek z kapustą i grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!  

 KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM
  • 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka)
  • 75 dag boczku
  • 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna)
  • 1 l kapusty kiszonej w woreczku
  • 1 główka kapusty 
  • 1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego
  • masło do smażenia pieczarek
  • 30 dag pieczarek
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek


Kapustę kiszoną opłukać w wodzie, pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażyć na maśle na patelni. Dodać do garnka z kapustą i wędliną. Dodać cały słoiczek koncentratu pomidorowego i przyprawy. Gotować jeszcze chwilę, aż się zagotuje, cały czas mieszając. Podawać ciepłe.



Bigos podałam w zastawie porcelanowej od firmy Ambition. Cenionej firmy, na polskim i zagranicznym rynku porcelany. Polecam!


Zapraszam na stronę firmy www.ambition.pl . Tam znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji produktów firmy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz