Pyszne ciasto, które robi się bardzo szybko, a na pewno zasmakuje całej rodzinie.U nas poszło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA!
POLECAM!
Ciasto kruche z malinami i pianą
POLECAM!
Ciasto kruche z malinami i pianą
CIASTO:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 3 łyżki śmietany 18%
MASA:
- 50 dag malin
- 3 galaretki malinowe
DODATKOWO:
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- cukier puder do posypania
CIASTO: mąkę wysypać na blat, dodać cukier i proszek do pieczenia.
Następnie dodać margarynę, żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto. Włożyć do
lodówki na pok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na
wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki.
Ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto.
Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny.
Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta. Skubać i rzucać na pianę.
Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto.
Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny.
Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta. Skubać i rzucać na pianę.
Placek włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz