Pierogi z kapustą i grzybami to u nas coroczny, nieodzowny element Świąt Bożego Narodzenia. Podane z cebulką i boczkiem, które dodają im dodatkowego blasku. Robię je z wnuczkami, gdyż rodzina zjeżdża do nas w pierwszy dzień świąt, a one uwielbiają je robić.
Polecam wypróbować :).
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto:
- sól
- 1 kg mąki
- 2 łyżki masła
- woda ciepła
Farsz:
- 80 dag kapusty kiszonej
- 15 dag grzybów (np. prawdziwki)
- 1 cebula
- sól i pieprz
- margaryna lub masło
Dodatkowo:
- 20 dag boczku
- 1 cebula
Ciasto: mąkę przesiać przez sito, następnie dodać masło i sól. Wymiesza, a następnie dodać ciepłą wodę. Rozrobić do uzyskania ciasta. W miarę potrzeby dodawać mąki. Ciasto musi odchodzić od ręki.
Grzyby podgrzać na patelni, dodać je do wcześniej ukiszonej i dobrze odsączonej kapusty. Dodać poszatkowaną i podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto należy rozwałkować na stolnicy, na kawałek ciasta wyłożyć trochę farszu, zwinąć i wyciąć szklanką lub wykrawaczką do pierogów- pieroga.
Cebulkę poszatkować, podsmażyć z pokrojonym w drobną kostkę boczkiem na patelni.
Zagotować wodę i wrzucić do niej pierogi. Kiedy wypłyną na wierzch, pogotować jeszcze ok. 3 minuty. Wyjąć, posypać po nich cebulkę z boczkiem z patelki. Podawać ciepłe.
Do przygotowania i podania potrawy użyłam talerza i patelni od firmy Ambition, która wyróżnia się na polskim i światowym rynku doskonałymi wyrobami do kuchni i nie tylko. Polecam!
Zapraszam na stronę firmy www.ambition.pl . Tam znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji produktów firmy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz