źródło: bioking.com.pl |
Mąka to produkt, który powstaje z silnego rozdrobnienia
ziarna zbóż, cechując się drobną granulacją i sypką konsystencją. Mąka używana
jest do produkcji pieczywa, makaronów i produktów cukierniczych. Tyle
wikipedia. Ale zapewne chcecie więcej.
TYP MĄKI, czyli zawartość minerałów. Im więcej popiołu
pozostanie ze spalania jej w wysokiej temperaturze, tym więcej substancji
wartościowych dla naszego organizmu.
TYP 450: (mąka tortowa) dobra do lekkich ciast. Szybko pęcznieje,
dobra do ciast francuskich, ucieranych lub na biszkopty.
TYP 500: (mąka wrocławska, poznańska) idealna do ciast
kleistych, np. do klusek i pierogów. Zagęszcza zupy i sosy.
TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np.
pączków, a także do makaronów.
mąka gryczana, źródło: badapak.pl |
TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub
pizzę.
TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast
dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika.
TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk.
Wykorzystuje się do wypieku chleba pełnoziarnistego.
GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach
niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone
na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in.
- z pestek słonecznika
- kokosowa
- sezamowa
- z ciecierzycy
- arachidowa
- z pestek dyni
Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk:
- mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia, że
ciasto ma zbitą konsystencję.
- mąka pszenna: zapewnia elastyczność i wilgotność
ciasta.
- mąka kukurydziana: ma żółty kolor. Nadaje się do
zagęszczania zup i sosów. Idealna na pieczywo bezglutenowe i na ciasta.
- mąka żytnia: ma więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna.
Dobra do wypieku chleba.
mąka pszenna, źródło: niam.pl |
- mąka sojowa: dobra do wyrobu mleka i past sojowych.
Używana przez wegan zamiast jajek.
- mąka ryżowa: ma słodkawy smak. Zagęszcza zupy i sosy.
Dobra do panierowania lub przygotowania makaronu.
- mąka gryczana: ma brązowoszary kolor. Używana do
przygotowywania blin rosyjskich.
Mam nadzieję, że dzięki mojej rozpisce, o wiele lepiej
poznacie mąkę, która w kuchni króluje i używana jest codziennie.
Super-dziękuję,za edukację,bo nieraz zastanawiałam się jaki typ mąki wybrać.Dzięki
OdpowiedzUsuńcieszę się, że porada się podoba ';D
Usuń