Wielkanoc to okres, kiedy spotykamy się w
gronie rodziny i przeżywamy religijne święta.
Przygotowania do świąt każdy z nas zaczyna
kilka tygodni wcześniej od wiosennego mycia okien czy porządków. A przy samych
świętach CIASTA! Warto, żeby wyszły pyszne, bo będzie je jeść każde z nas, plus
nasi goście.
W tym poście postaram się Wam zdradzić kilka
ważnych tajemnic, aby wyszły one pyszne.
Mazurki powinny być kolorowe i kruche, babki
muszą być puszyste. SERNIKI (ciasto królujące w te święta), aksamitne i
wilgotne. Ważne, aby wszystkie składniki były świeże i wysokiej jakości.
Parametry i czas pieczenia też są ważne, co przedstawi poniższa tabelka.
Kolejnym ważnym aspektem jest wybór
brytfanny.
SILIKONOWE są w przeróżnych kształtach, można
wybierać w tysiącach różnych kształtach. Nie wymagają smarowania margaryną. Są
elastyczne. Ciasta należy wypełniać do 2/3 objętości. Mycie najlepiej gąbką i
wodą.
Z BLACHY OCYNKOWANEJ są cienkie. Najlepiej
przed włożeniem do nich masy wysmarować je margaryną lub wyłożyć papierem do
pieczenia. Formę należy umyć zaraz po wyjęciu z nich ciast.
Z NACZYNIA ŻAROODPORNEGO mają w sobie
dodatkowy atut, wypieki w nich się nie przypalają. Warto pamiętać, aby nie
stawiać gorącej formy na zimnym blacie, bo może pęknąć. Resztki z naczynia
należy odmoczyć i wymyć gąbką.
DEKORACJE:
też są bardzo ważnym elementem Wielkanocnych
wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać
wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.
Można przebierać np. w masie marcepanowej,
lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy).
Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci.
Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą się
odpowiedzialności.
Poprośmy o podlanie roślin, starcie kurzu z
mebli czy wypolerowanie sztućców. Warto też poprosić ich o pomoc w
przygotowanie święconki oraz malowanie pisanek czy sianie rzeżuchy.
Wyjdźmy na spacer. Narwijmy wiosennych kwiatów
czy bazi. Warto stworzyć z nich bardzo piękne ozdoby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz