niedziela, 8 stycznia 2017

Kruchy ze śliwkami

Lubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle. Niedawno znajoma nawet zrobiła zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto! Spróbujcie!

                         -TRUDNOŚĆ: średnie      CZAS:        -PORCJE: 20

 Kruchy ze śliwkami inaczej

CIASTO

  • 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 jajka

DODATKOWO

  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dać do miski. Następnie dodać margarynę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać całe jajka.

Większą część ciasta wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę, a na ciasto wykładać wydrylowane śliwki i posypujemy cukrem. Resztę ciasta skubać i wykładać na śliwki.

Piec w 180 st około 40 min. Zimny posypać cukrem pudrem.  
 



 

2 komentarze:

  1. Kocham takie placki. Są bardzo dobre. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za opinię. Na pewno odwiedzę Twojego bloga :D

      Usuń