I znowu poniedziałek. Kolejny tydzień pełny pracy. Na dodatek zimny, ale warto się pocieszać, że przed nami jeszcze 5 dni, a podobno już niedługo mają się u nas pojawić wyższe temperatury.
Dziś polecam pyszne Ciasto z dżemem wiśniowym, bezą i doskonałą masą. Polecam serdecznie wypróbować. Robi się go dłuższy czas, ale naprawdę warto.
Ciasto z dżemem wiśniowym
CIASTO:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
BEZA:
- 5 białek
- 20 dag cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru
- dowolny dżem wiśniowy z owocami
- cukier puder
CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać
cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao
wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i
wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec
ok. 30 minut w 180 st.
BEZA: białka ubić, dodać cukier. Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut.
MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie dać bezę. Całość posypać cukrem pudrem i zostawić w lodówce.
BEZA: białka ubić, dodać cukier. Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut.
MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie dać bezę. Całość posypać cukrem pudrem i zostawić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz