Lubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle. Niedawno znajoma nawet zrobiła zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych, bez problemu w sklepie można kupić mrożone. Co prawda smak nie jest identyczny, bo już nie poczuje się smaków lata, ale naprawdę warto! Spróbujcie!
-TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: -PORCJE: 20
Kruchy ze śliwkami inaczej
CIASTO
- 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
DODATKOWO
- 1 kg śliwek
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dać do
miski. Następnie dodać margarynę, cukier oraz cukier wanilinowy. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać całe jajka.
Większą część ciasta wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę, a na ciasto wykładać wydrylowane śliwki i posypujemy cukrem. Resztę ciasta skubać i wykładać na śliwki.
Piec w 180 st około 40 min. Zimny posypać cukrem pudrem.
Większą część ciasta wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę, a na ciasto wykładać wydrylowane śliwki i posypujemy cukrem. Resztę ciasta skubać i wykładać na śliwki.
Piec w 180 st około 40 min. Zimny posypać cukrem pudrem.
Kocham takie placki. Są bardzo dobre. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/
dziękuję za opinię. Na pewno odwiedzę Twojego bloga :D
Usuń