Wiosna w pełni. Kwitną pierwsze kwiatki, krokusy już wzeszły, niektóre drzewa już się zielenią. Uwielbiam ten czas. Wszystko takie piękne i kolorowe. Dlatego jedzenie też musi być kolorowe i oczywiście PYSZNE. Dlatego będę od dziś polecać Wam pyszne dania, które nie zabiorą dużo czasu, będą pyszne i piękne dla oka. Dziś zaczynam Mielonymi z groszkiem.
PIĘKNE, PYSZNE i KOLOROWE :D
-TRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: -PORCJE: 5
Mielone z groszkiem
- 30 dag mięsa mielonego
- 20 dag szynki
- 1 papryka (może być konserwowana)
- 1 por
- pęczek szczypiorku
- 20 dag zielonego groszku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- przyprawa kucharek
- tłuszcz do smażenia
Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę.
Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki por, delikatnie
zamieszać.
Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne.
Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre.
Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne.
Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz