niedziela, 3 kwietnia 2016

Mielone z groszkiem

Wiosna w pełni. Kwitną pierwsze kwiatki, krokusy już wzeszły, niektóre drzewa już się zielenią. Uwielbiam ten czas. Wszystko takie piękne i kolorowe. Dlatego jedzenie też musi być kolorowe i oczywiście PYSZNE. Dlatego będę od dziś polecać Wam pyszne dania, które nie zabiorą dużo czasu, będą pyszne i piękne dla oka. Dziś zaczynam Mielonymi z groszkiem. 
PIĘKNE, PYSZNE i KOLOROWE :D

                               -TRUDNOŚĆ: łatwe    -CZAS: -PORCJE: 5

 Mielone z groszkiem

  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag szynki
  • 1 papryka (może być konserwowana)
  • 1 por
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag zielonego groszku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa kucharek
  • tłuszcz do smażenia

Mięso mielone włożyć do miski, do tego pokroić w kostkę szynkę. Następnie dodać paprykę oraz pokrojony w krążki por, delikatnie zamieszać.

Szczypiorek drobno pokroić i dodać do farszu, a także zielony groszek. Wszystko razem połączyć, posolić, popieprzyć, można dodać również przyprawę kucharek, aby mielone były bardziej pikantne.

Jajka wybić do garnuszka, dobrze roztrzepać, dodać mąkę i zrobić z tego lane ciasto. Wlać do gotowego farszu, wymieszać i piec mielone na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Podawać ciepłe, chociaż zimne są też bardzo dobre. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz