Wielu z Was pewnie kończy śniadania lub zasiada do Wielkanocnego stołu. W związku z tym chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia, zdrowia, szczęścia i obfitości od Zmartwychwstałego Pana! Kochani, Zmartwychwstał!!! Wesołego Alleluja!!!
Dziś przepis na pysznego Murzynka:
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS:
Murzynek z bitą śmietaną
BISZKOPT:
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru + 2 łyżki
- 6 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki wody
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki agrestowej
- dżem (dowolny smak)
- cukier puder
BISZKOPT: kakao, margarynę, wodę i dwie łyżki cukru wymieszać, dać na
rozgrzany palnik i doprowadzić do zagotowania. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Białka ubić, dodać cukier i żółtka, łyżką wmieszać mąkę wymieszaną
proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać przygotowaną
wcześniej masę kakaową. Wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę. Piec w
180 st. przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć wzdłuż na
pół. Przygotować galaretkę w szklance wody.
MASA ŚMIETANKOWA: śmietanę
ubić, dodać cukier puder i tężejącą galaretkę. Całość dobrze zmiksować.
Na dolną warstwę biszkopta wyłożyć dżem, następnie masę śmietankową.
Przykryć drugą połową biszkopta. Posypać cukrem pudrem. Odstawić na
godzinę do lodówki.
pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa do kremu dodaję w trzech kolorach galaretkę pokrojoną w kostkę
OdpowiedzUsuń