Dziś przepis na ciasto, które zrobiłam wg przepisu z jednej z książek kucharskich, ale w swoim wykonaniu. A mianowicie chodzi o Wuzetkę. Jednak w sposobie przygotowania nie ma informacji o brzoskwiniach, a ja je dodałam. Pokroiłam pyszne brzoskwinie od firmy Beach Flower (oczywiście nie wszystkie), które otrzymałam do testów i dodałam do pysznej masy. Wyszło naprawdę nieziemsko. Warto przyznać, że firma oferuje bardzo dobrej jakości brzoskwinie, a otwierając puszkę, poczułam się jakbym miała naprawę przed sobą świeży, dojrzały owoc. Ciasto smakowało rodzinie. Polecam.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE: 20
Wuzetka z brzoskwiniami
CIASTO
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA SEROWA
- 500 ml śmietany 30%
- 1 kg sera białego
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- kilka sztuk brzoskwiń z puszki
- 1 opakowanie śmietan fix
POLEWA
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 10 dag margaryny
DODATKOWO
- 2 kieliszki spirytusu
- 2 kieliszki wody
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać
jajka, najlepiej jedno po drugim (nie wszystkie naraz). Mąkę, mąkę
ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito
i dodać do ucieranej masy. Całość porządnie zmiksować. Ciasto wylać na
wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.
ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą.
MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan fix. Ostrożnie do śmietany dodawać utarty ser i dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do masy.
Masą przełożyć przecięte ciasto.
POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na wolnym ogniu. Trochę przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan fix. Ostrożnie do śmietany dodawać utarty ser i dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do masy.
Masą przełożyć przecięte ciasto.
POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na wolnym ogniu. Trochę przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuń