Dziś chciałabym Wam pokazać przepis i danie, które dostałam od swatowej. Naprawdę jest doskonałe, smakowało wszystkim. Jest proste i pomimo wszystko szybkie do zrobienia. Poczęstowałam nim w niedzielę gości i smakował. Polecam wypróbować, np. dziś na obiad.
Dodatkowo nie wiem czy zauważyliście po prawej stronie i zakładkach MENU dostępny jest kalendarz adwentowy, który będę regularnie aktualizować. Zaglądajcie do niego często.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 10
Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami
NALEŚNIKI
- pół litra mleka
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
FARSZ
- 80 dag mięsa mielonego
- 50 dag pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
SOS
- pół margaryny
- 2 łyżki mąki
- pół litra mleka
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- 30 dag sera żółtego
- garść zielonej pietruszki
NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko
dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto
dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki.
FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.
SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 st około 40 min Ciepłe posypać natką pietruszki.
FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.
SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 st około 40 min Ciepłe posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz