Dziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też) w okresie letnim zamroziło sobie owoce i teraz są doskonałe do wyciągnięcia i zajadania się nimi. Ja też miałam mrożone truskawki i przygotowałam z nich tego oto biszkopta. Jest przepyszny. A jeśli nie macie własnych truskawek mrożonych, można je bez problemu kupić w większości sklepów o każdej porze roku. Masa śmietankowa i mus truskawkowy rozpływają się w ustach. Z pewnością goście to docenią. Spróbujcie!
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS:
Biszkopt z musem truskawkowym
BISZKOPT
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowanie śmietan fix
MUS TRUSKAWKOWY
- 450 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 ml wody
BISZKOPT: białka ubić, dodać cukier i nadal miksować. Na mniejszych
obrotach miksera wmiksować żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia. Przesiać do białek i wymieszać łyżką. Wylać na wysmarowaną
margaryną tortownicę i piec ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i
przeciąć wzdłuż na pół.
MASA: bitą śmietanę ubić, dodać cukier puder, śmietan fix i przygotowaną żelatynę. Ubijać na twardo.
MUS TRUSKAWKOWY: przygotować galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Truskawki zmiksować, połączyć z tężejącą galaretką. Na połowę biszkopta wyłożyć trochę masy śmietankowej, następnie mus i znów masę. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałość masy, posypać startą czekoladą.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
MASA: bitą śmietanę ubić, dodać cukier puder, śmietan fix i przygotowaną żelatynę. Ubijać na twardo.
MUS TRUSKAWKOWY: przygotować galaretkę w 1 szklance wody. Ostudzić. Truskawki zmiksować, połączyć z tężejącą galaretką. Na połowę biszkopta wyłożyć trochę masy śmietankowej, następnie mus i znów masę. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałość masy, posypać startą czekoladą.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz