Już niedługo ukochane święto Amerykanów, a mianowicie Halloween. Do nas do Polski pomału wkracza to święto, chociaż ja do niego jestem sceptycznie nastawiona. Ale postanowiłam zaproponować coś, co z tym świętem się kojarzy, a mianowicie symbol święta, DYNIA. W dyni postanowiłam skomponować pyszny gulasz warzywny, który jest bardzo dobry. Spróbujcie!
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Gulasz warzywny w dyni
- 20 dag mięsa z szynki
- 1 cebula
- kilka plasterków szynki
- 1 laska kiełbasy
- 1 parówka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 słoiczka papryki marynowanej
- 1/2 cukinii
- 1,5 dyni (małe)
- sól, pieprz, kucharek
Cebulkę poszatkować, mięso z szynki pokroić w kostkę. Wrzucić cebulkę na
patelnię z olejem i lekko zarumienić. Dodać mięso z szynki. Następnie
pokroić w kostkę cukinię i pół dyni, kiełbasę i parówki w mniejsze
kawałki.
Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona.
Gulasz przełożyć do dyni i podawać ciepłe na stół. Smacznego.
Szynkę pokroić w kwadraciki. Wszystko dodać na patelnię i smażyć ok. 8 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w mniejsze kawałki paprykę marynowaną oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Przyprawić do smaku i podsmażać jeszcze chwilkę. Całą dynię obkroić u góry (tak aby pozostał "kapelusz") i z wnętrza wyjąć jej miąższ i nasiona.
Gulasz przełożyć do dyni i podawać ciepłe na stół. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz