Dziś przedstawiam Wam pyszne ciasto, które podbije kubki smakowe Waszej rodziny. Nadaje się na każdą okazję, można go upiec też bez okazji. Jako dodatek można użyć różnych owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Domowy kopiec kreta
CIASTO KAKAOWE
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietany 30%
- 2 opakowania śmietan fix
- 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia)
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 3 jabłka
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru
CIASTO
Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki
wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito
suche składniki i dodać mleko i olej. Całość dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na tortownicę wysmarowanej margaryną o średnicy ok. 24 cm.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut.
Ostudzić i wyskrobać w cieście dziurkę na ok. pół centymetra ok. 1 cm od brzegu.
MASA ŚMIETANKOWA
Śmietanę ubić i dodać do niej wszystkie sypkie składniki.
JABŁKA
Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka,
dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na
placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się
dobrze przyrobiły do ciasta)
UŁOŻENIE
Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej z ciasta.Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz