Dziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3.
- TRUDNOŚĆ: średnie
- CZAS:
- PORCJE:
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych
BISZKOPT JASNY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- pół litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki zwykłej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- 5 żółtek
- margaryna
- 30 dag orzechów laskowych mielonych
- kieliszek spirytusu
DODATKOWO
- 1 kg jabłek
- szklanka cukru
- łyżeczka cynamonu
- galaretka cytrynowa
Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie
mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i
łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wysmarowaną blachę i piec w
180 st około 20 min.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodajemy kakao. Upiec dwa placki
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka).
Dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić.
Ciemny biszkopt dajemy na spód. Na niego wykładamy połowę masy, a na masie kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy( odrobinę zostawiamy na posmarowanie wierzchu).
Przykrywamy jasnym biszkoptem i smarujemy resztą masy. Posypujemy orzechami.
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodajemy kakao. Upiec dwa placki
Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka).
Dokładnie wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić.
Ciemny biszkopt dajemy na spód. Na niego wykładamy połowę masy, a na masie kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy( odrobinę zostawiamy na posmarowanie wierzchu).
Przykrywamy jasnym biszkoptem i smarujemy resztą masy. Posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz