niedziela, 27 września 2015

Jabłecznik z masą z orzechów laskowych

Dziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3.
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE:


Jabłecznik z masą z orzechów laskowych

BISZKOPT JASNY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT KAKAOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA


  • pół litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 5 żółtek
  • margaryna
  • 30 dag orzechów laskowych mielonych
  • kieliszek spirytusu

DODATKOWO


  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • galaretka cytrynowa




Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito i łyżką wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wysmarowaną blachę i piec w 180 st około 20 min.

Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko nie dodajemy kakao. Upiec dwa placki

Większą część mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki, żółtka oraz cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wystudzić.

Margarynę z cukrem utrzeć na puszysto. Dodawać po łyżce kremu ciągle ucierając aż do wykończenia. Pod koniec ucierania dodać spirytus i orzechy (odrobinę orzechów zostawiamy na posypanie góry placka).

Dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wstawić do rondla dodać cukier, cynamon i wsypać galaretkę. Zagotować, ciągle mieszając- wystudzić.

Ciemny biszkopt dajemy na spód. Na niego wykładamy połowę masy, a na masie kładziemy jabłka i przykrywamy drugą częścią masy( odrobinę zostawiamy na posmarowanie wierzchu).

Przykrywamy jasnym biszkoptem i smarujemy resztą masy. Posypujemy orzechami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz