Nie podejrzewałam, że słodkie muffinki będą takie dobre z serkiem Almette. Zrobiłam mini test w domu i zasmakowało większości domowników. Polecam, wypróbujcie.
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: PORCJE:
Muffinki z serowym nadzieniem
CIASTO
- 50 dag mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
FARSZ
- 1 opakowanie serka Almette (dowolny smak)
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 natka szczypiorku
- 1/3 słoiczka papryki konserwowej
Najpierw należy przygotować farsz: do niewielkiej miski dajemy serek o
dowolnym smaku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
konserwową, kukurydzę i poszatkowany szczypiorek. Całość dokładnie ze
sobą mieszamy. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Następnie dodajemy do tego wymieszane mleko z olejem. Miksujemy.
Dodajemy następnie cukier wanilinowy i jajka. Wszystko dokładnie
mieszamy. Do papilotek na muffinki wlewamy po pół łyżki ciasta. Następnie dodajemy farsz i przykrywamy jeszcze połową łyżki ciast. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 30
minut. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i udekorować (serkiem Almette i
kawałkiem pomidora). Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz