Bardzo dobre ciasto, które zadziwiło w domu domowników. Ciasto jest naprawdę fantastyczne. Przepis dostałam od szwagierki. Ona zrobiła go trochę inaczej, ja unowocześniłam. Dodatkowo pyszny smak czekolady Goplana i te bakalie w masie... mniam!!!
-TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: -PORCJE:
Ciasto Mocca
BISZKOPTY
- 9 jajek
- 9 łyżek mąki
- 9 łyżek cukru
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
MASA
- 1 tabliczka Czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana
- 500 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
- 100 ml kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki żelatyny
POLEWA
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
Na
sam początek dzielimy składniki na trzy części. Białka ucieramy,
dodajemy cukier i nadal ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i nadal
ucieramy. Łyżką należy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i kakao.
Powstałą masę przekładamy na wysmarowane margaryną brytfanny. Pieczemy trzy takie same biszkopty.
Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielą wodą. Studzimy. Przygotowujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy z przygotowaną żelatyną (jak podano na opakowaniu), mieszamy, studzimy.
Śmietanę ucieramy, dodajemy do niej cukier puder i śmietan fixy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną i roztopioną czekoladę Goplanę. Ucieramy.
Połowę masy wykładamy na 1 biszkopta. Kolejno dzielimy masę i przekładamy kolejne części. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i roztapiamy na palniku.
Wykładamy polewę na ciasto. Odkładamy w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smacznego
Powstałą masę przekładamy na wysmarowane margaryną brytfanny. Pieczemy trzy takie same biszkopty.
Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielą wodą. Studzimy. Przygotowujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy z przygotowaną żelatyną (jak podano na opakowaniu), mieszamy, studzimy.
Śmietanę ucieramy, dodajemy do niej cukier puder i śmietan fixy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną i roztopioną czekoladę Goplanę. Ucieramy.
Połowę masy wykładamy na 1 biszkopta. Kolejno dzielimy masę i przekładamy kolejne części. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i roztapiamy na palniku.
Wykładamy polewę na ciasto. Odkładamy w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz