poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto Mocca

Bardzo dobre ciasto, które zadziwiło w domu domowników. Ciasto jest naprawdę fantastyczne. Przepis dostałam od szwagierki. Ona zrobiła go trochę inaczej, ja unowocześniłam. Dodatkowo pyszny smak czekolady Goplana i te bakalie w masie... mniam!!!

-TRUDNOŚĆ: średnie        -CZAS:        -PORCJE:

Ciasto Mocca

BISZKOPTY

  • 9 jajek
  • 9 łyżek mąki
  • 9 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

MASA


  • 1 tabliczka Czekolady gorzkiej z bakaliami Goplana
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 100 ml kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki żelatyny

POLEWA


  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
 Na sam początek dzielimy składniki na trzy części. Białka ucieramy, dodajemy cukier i nadal ucieramy. Następnie dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Łyżką należy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. 

Powstałą masę przekładamy na wysmarowane margaryną brytfanny. Pieczemy trzy takie same biszkopty.

Tabliczkę czekolady roztapiamy nad kąpielą wodą. Studzimy. Przygotowujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy z przygotowaną żelatyną (jak podano na opakowaniu), mieszamy, studzimy.

Śmietanę ucieramy, dodajemy do niej cukier puder i śmietan fixy. Dodajemy przestudzoną kawę z żelatyną i roztopioną czekoladę Goplanę. Ucieramy.

Połowę masy wykładamy na 1 biszkopta. Kolejno dzielimy masę i przekładamy kolejne części. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i roztapiamy na palniku.

Wykładamy polewę na ciasto. Odkładamy w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smacznego










Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz