Makowiec zwijany
CIASTO
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 kg mąki
- 5 dag drożdży
- szczypta soli
- pół kg maku
- 5 białek
- 20 dag cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki miodu
- 10 dag margaryny
CIASTO:
Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie.
Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki.
Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać
mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia.
NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut.
Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać
mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać
do maku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część
rozwałkować i nałożyć na nie nadzienie makowe. Zwinąć w rulon. Układać
na keksówkach i piec ok. 35-40 minut w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz