Były pyszne i szybko poszły. Tak mogę nazwać to danie. Smakowały wybornie. Jedno co mogę powiedzieć, to są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam zrobić. Co do sosu, można podawać jaki tylko macie ochotę.
Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [KLIKNIJ]
Pulpety z tuńczykiem
- 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym
- 500g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 cebula
- 1/2 słoiczka marynowanej papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 jajko
- przyprawy do smaku, pieprz
Cebulę pokroić w mniejsze kawałki,
paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić w mniejsze kawałki. Wylać wodę
z tuńczyka, wyjąć go z puszki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie
składniki, łącznie z mięsem wrzucić do miski i wymieszać. Poszatkować
szczypiorek. Dodać do miski, przyprawić wg uznania. Jajko roztrzepać
widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec
3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć
kuleczki z powstałej mięsnej masy. Panierować w bułce tartej, a
następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia
wyłożyć na talerz i polać dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz