Przepis dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 6 białek
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g)
- cukier puder do posypania
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
CIASTO:
Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto.
Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę
wysmarowaną margaryną i wyłożyć na każdą część po połowie słoiczka
dżemu.
Przygotować BEZĘ: białka ubić, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec
każdy z ciast w 175st. C po 40 minut.
KREM: Szklankę mleka zagotować z
cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do
gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło
utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać.
Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem.
Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz