Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, już za miesiąc będziemy świętować te niezapomniane i pełne wzruszenia dni. Wielkanocą kojarzą się babka, pascha i jajka. I właśnie dziś przepis na jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować.
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem
- 10 jajek
- 1 marchewka
- 1 mały pomidor
- pęczek szczypiorku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki majonezu
Jajka
umyć, ugotować na twardo. Po ugotowaniu usunąć skorupki, przepołowić
delikatnie jajko na pół i wyciągnąć żółtka. Żółtka przełożyć do miski,
następnie utrzeć żółtka, aby zrobiła się z nich papka. Marchewkę
ugotować, usunąć skórkę. Pokroić drobno. Tak samo drobno pokroić
pomidora. Wszystko wymieszać w misce z żółtkami. Szczypiorek poszatkować
i wrzucić do miski. Przyprawić i polać majonezem. Wymieszać.
Przygotowaną pastę nakładać na połówki jajek, do dziurek, pozostałych po
wyjęciu żółtka.
świetne wiosenne danie:)
OdpowiedzUsuńKurczę, piękne i zapewne pyszne. Z chęcią wypróbuję podczas świąt. Pięknie ci to wyszło. A jak cudownie udekorowane, aż cżuć już święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia ryś