Polecam. A już pomału na blogu będę szykowała się do świąt... Odwiedzajcie mnie, bo wiele zmian szykuję jeszcze w tym roku i w przyszłym...
Bułeczki maślane z cukrem perlistym
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- pół szklanki mleka
- pół drożdży
- pół kostki margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru perlistego
Mleko zagotować. Dodać do niego
drożdże i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Roztopić margarynę i
odstawić do wystudzenia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, cukier a
następnie mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Następnie dodać do tego
jajko i roztopione masło. Całość dobrze wymieszać. Później przykryć
ściereczką i odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjąć z miski i formować z ciasta kilka bułeczek.
Przełożyć na wysmarowaną brytfannę. Nasmarować roztrzepanym jajkiem i
posypać cukrem perlistym. Piec ok. 25-30 minut w 180 st.
pięknie Ci wyrosły:) na pewno są smaczne:)
OdpowiedzUsuń