niedziela, 9 listopada 2014

Kruchy z jabłkami

Bardzo dobry placek, przepis dostałam od mojej szwagierki, ale ona robiła z innymi owocami. Ja postawiłam na dojrzałe w sadzie jabłka.

Kruchy z jabłkami

  • 2 szklanki mąki
  • 5 jabłek
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
DODATKOWO:
  • cukier do jabłek
  • cynamon do jabłek




Mąkę z proszkiem przesiać przez sito na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć i oderwać kawałek (nieduży). Większą część wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę i posypać bułką tartą. Jabłka, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wyłożyć na jabłka. Oderwany kawałek porwać na mniejsze kawałki i wyłożyć na bitą śmietanę. Piec ok. 45 minut w 180 st. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasta a z jabłkami to po prostu mistrzostwo świata.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń