Bardzo dobry placek, przepis dostałam od mojej szwagierki, ale ona robiła z innymi owocami. Ja postawiłam na dojrzałe w sadzie jabłka.
Kruchy z jabłkami
- 2 szklanki mąki
- 5 jabłek
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- cukier do jabłek
- cynamon do jabłek
Mąkę z
proszkiem przesiać przez sito na stolnicę. Dodać żółtka, margarynę i
zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie
wyjąć i oderwać kawałek (nieduży). Większą część wyłożyć na wysmarowaną
margaryną brytfannę i posypać bułką tartą. Jabłka, obrać ze skórki i
zetrzeć na tarce, posypać cukrem i cynamonem. Wyłożyć na ciasto. Białka
ubić, dodać cukier i wyłożyć na jabłka. Oderwany kawałek porwać na
mniejsze kawałki i wyłożyć na bitą śmietanę. Piec ok. 45 minut w 180 st.
Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta a z jabłkami to po prostu mistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Mmm, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń