Za oknem deszcz, pochmurno, zimno... Czemu by nie zrobić jakiegoś dobrego ciasta? Dziś polecam Jabłecznik z serem.
Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało całej rodzinie. Zniknęło w mgnieniu oka. Polecam gorąco go zrobić. Smacznego.
Jabłecznik z serem
CIASTO KRUCHE
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3/4 margaryny Palma
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duży słoik startych jabłek
- 2 kisiele truskawkowe
- 1 szklanka cukru
- 60 dkg sera białego
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki masła
- 2 galaretki czerwone
CIASTO:
mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wyłożyć na stolnicę.
Zrobić rowek margarynę, żółtka, cukier, oraz śmietanę i wyrobić ciasto,
powinno być miękkie, wyłożyć na brytfankę. Jabłka włożyć do rondla dodać
cukier oraz kisiele chwilę podsmażyć, dać do schłodzenia. Następnie
zmielić ser. Do miksera włożyć masło oraz cukier chwilę ucierać,
następnie dodać żółtka, gdy wszystko dokładnie się połączy dodajemy po
łyżce sera aż do skończenia, a na koniec budyń. Wszystko dobrze
ucieramy. Galaretki gotujemy według przepisu na opakowaniu.(można dodać
mniej wody). Na ciasto wykładamy jabłka, następnie ser i pieczemy w 180
stopniach przez około 45-50 min. Po upieczeniu zimne zalać tężejącą
galaretką. Schłodzić około 2 godziny. Smacznego.
Uwielbiam wszystkie jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takiego nie robiłam, ale połączenie jest mega ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń