wtorek, 11 listopada 2014

Sernik z malinową chmurką

Witam 11 listopada, w ten piękny Dzień Niepodległości. Marsze, śpiewy, piękna pogoda...

Dziś polecam spróbować wspaniały placek. Polecam wypróbować bo nie dość, że wygląda pięknie to jeszcze smakuje wybornie. Z okazji święta narodowego, deser biało-czerwony :)

 

Sernik z malinową chmurką



BISZKOPT CIEMNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
BISZKOPT JASNY
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SER
  • 1 kg sera białego
  • 7 jajek
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie Sernixu Dr Oetkera
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
MASA MALINOWA
  • 70 dag malin
  • 3 galaretki malinowe
MASA BUDYNIOWA
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki zwykłej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO
  • kilka kostek czekolady






MASA SEROWA: Ser zmielić 2 razy. Margarynę, żółtka oraz cukier puder utrzeć na gładką masę. Następnie dokładać stopniowo ser, budyń, Sernix oraz proszek do pieczenia, jeszcze chwilę ucierać. Utarty wyłożyć na wcześniej wysmarowaną blachę. Piec około 45 min w 180 st. Po tym czasie wyciągnąć delikatnie z pieca i zalać go ciemnym biszkoptem, piec jeszcze około 15min. Wyciągnąć z pieca i wystudzić. Zimny obrócić ciastem w dół. 



BISZKOPT CIEMNY: białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie żółtka. Obie mąki zmieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z jajkami.


MASA BUDYNIOWA: większą ilość mleka zagotować, a w reszcie rozpuścić obie mąki żółtka i cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Zalać na gotujące mleko mieszać aż będzie dobrze gęste, ściągnąć z ognia, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu aż do wykończenia, ucierać aż będzie szklista. Połowę masy wyłożyć na ser, rozsmarować.


MASA MALINOWA: galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody. Tężejące zmiksować z malinami. Wyłożyć na masę, włożyć na 15 min do lodówki. Później posmarować drugą częścią masy po masie malinowej. Odrobinę masy zostawić do posmarowania wierzchu ciasta. Przykryć jasnym biszkoptem (wykonać go tak jak ciemny, tylko bez użycia kakao). Posmarować resztą masy, posypać startą czekoladą.

3 komentarze:

  1. Witam serdecznie;)
    Bardzo spodobało mi się ciasto ale mam parę pytań ,pieczemy na dole?ja mam piekarni z funkcja góra dół nie mam np tylko góra tylko dół. I jeszcze jedno w masie sernikowe jest margaryna mogę dodać masło zmieni to smak albo strukturę tej masy?
    Dziękuje za odpowiedź :) Skorzystam z wielu pani ciast coś tak czuję wszystkie wyglądają obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, postaram się udzielić odpowiedzi na pytania,
      1. Osobiście masę serową przez pierwsze 45 minut piekłam góra dół, następnie jak już dodaję tego biszkopta po 45 minutach (tzn. ciast) to przekładam tylko na górę. Nie wiem jak będzie to wyglądać w piekarniku bez takiej opcji, myślę, że nie powinno być problemu.
      2. Wydaje mi się, że to nie zmieni smaku, a jeśli to tylko trochę. Ja zawsze używam do ciast margarynę Palma albo Kasia. Im zaufałam i na nich robię ciasta i masy. Kiedyś do tej masy dodałam masła i nie różniło się zbytnio.
      pozdrawiam i dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  2. Wyszło obłęd lux tylko zamiast malinowej masy dałam marmoladę gomaru. Gorszy nastrój tego sernika nie pokona :)

    OdpowiedzUsuń