niedziela, 27 lipca 2014

Porzeczkowa słodycz

Piękna niedziela. Jednakże upał- niebywały. Kochani, zapraszam dziś do mojej kuchni na pyszną porzeczkową rozkosz. Ciasto jest naprawdę smaczne. Robi się go szybko. Nie pożałujecie, że zagości u Was w domu. Spróbujcie. Polecam.  

Dobrej niedzieli, smacznego obiadu :)

Porzeczkowa słodycz


CIASTO
  • 20 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki margaryny
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
MASA SEROWA
  • 1/6 szklanki oleju
  • 25 dag sera białego
  • 100 ml kremówki
  • 1/6 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
KRUSZONKA:
  • 1/3 kostki margaryny
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 żółtko
DODATKOWO
  • 3 garści porzeczek


CIASTO: Drożdże roztopić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski, posolić, zrobić dziurkę, wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier, jajko i żółtka. Wyrobić. Dodać na końcu letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Wyłożyć ciasto na keksówkę. MASA SEROWA: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać ser, budyń, olej, mleko. Cały czas ucierając. Później dodać kremówkę (nie ubitą). Na koniec ubić pianę z białek i wmieszać RĘKĄ. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto na brytfannie. Porzeczki wymieszać w 3 łyżkach cukru. Wyłożyć na masę serową. KRUSZONKA: wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę posypać po porzeczkach. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz