Piękna niedziela. Jednakże upał- niebywały. Kochani, zapraszam dziś do mojej kuchni na pyszną porzeczkową rozkosz. Ciasto jest naprawdę smaczne. Robi się go szybko. Nie pożałujecie, że zagości u Was w domu. Spróbujcie. Polecam.
Dobrej niedzieli, smacznego obiadu :)
Porzeczkowa słodycz
CIASTO
- 20 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 kostki margaryny
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/6 szklanki oleju
- 25 dag sera białego
- 100 ml kremówki
- 1/6 szklanki mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 jajek
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/3 kostki margaryny
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 garści porzeczek
CIASTO:
Drożdże roztopić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski, posolić, zrobić
dziurkę, wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier, jajko i żółtka.
Wyrobić. Dodać na końcu letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto.
Wyłożyć ciasto na keksówkę. MASA SEROWA: żółtka utrzeć z cukrem i cukrem
wanilinowym. Dodać ser, budyń, olej, mleko. Cały czas ucierając.
Później dodać kremówkę (nie ubitą). Na koniec ubić pianę z białek i
wmieszać RĘKĄ. Tak powstałą masę wyłożyć na ciasto na brytfannie.
Porzeczki wymieszać w 3 łyżkach cukru. Wyłożyć na masę serową.
KRUSZONKA: wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę
posypać po porzeczkach. Piec ok. 45 minut. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz