Uwielbiam ciasta drożdżowe, robi się je szybko i łatwo, dodajesz owoce, kruszonkę i już masz ciasto gotowe. Polecam.
Drożdżowiec z truskawkami
CIASTO
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- pół kostki margaryny
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- pół kostki margaryny
- pół kostki margaryny
- 30 dag truskawek
- 2 garści cukru
CIASTO:
Drożdże roztopić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski, posolić, zrobić
dziurkę, wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier, jajko i żółtka.
Wyrobić. Dodać na końcu letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto.
Wyłożyć ciasto na brytfannę, położyć połówki truskawek, posypać cukrem.
KRUSZONKA: wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę
posypać po truskawkach. Piec ok. 50 minut w 180 st. Po upieczeniu
posypać cukrem pudrem.
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń