środa, 30 lipca 2014

Drożdżowiec z truskawkami

 Uwielbiam ciasta drożdżowe, robi się je szybko i łatwo, dodajesz owoce, kruszonkę i już masz ciasto gotowe. Polecam.

Drożdżowiec z truskawkami


CIASTO
  • 50 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
KRUSZONKA
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • pół kostki margaryny
DODATKOWO
  • 30 dag truskawek
  • 2 garści cukru


CIASTO: Drożdże roztopić w letnim mleku. Mąkę wsypać do miski, posolić, zrobić dziurkę, wlać rozpuszczone drożdże, dodać cukier, jajko i żółtka. Wyrobić. Dodać na końcu letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Wyłożyć ciasto na brytfannę, położyć połówki truskawek, posypać cukrem. KRUSZONKA: wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstałą kruszonkę posypać po truskawkach. Piec ok. 50 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: