niedziela, 11 maja 2014

Japończyki z sałatką jarzynową

Do zrobienia japończyków użyłam jajek ugotowanych na Wielkanoc w łupinach cebuli. Dlatego są takiego koloru.

Japończyki z sałatką jarzynową

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • majonez
  • DODATKOWO
  • kilka płatów śledziowych
  • kilka jajek
Jajka ugotować (te na sałatkę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z marchewką, pietruszką i ziemniakami (warzywa pozbawić skórek)- czyli ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone tak samo pokroić w kostkę. Wszystko wstawić do miski i pomieszać, przyprawić wg uznania i zalać majonezem. 2 łyżki sałatki formować na talerzu w kulkę, owinąć filetem. Na wierzch postawić ugotowane pozostałe jajka i przekrojone na pół. Dodatkowo przyozdobiłam cebulką, która była w słoiku ze śledziami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz