Do zrobienia japończyków użyłam jajek ugotowanych na Wielkanoc w łupinach cebuli. Dlatego są takiego koloru.
Japończyki z sałatką jarzynową
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- majonez
- DODATKOWO
- kilka płatów śledziowych
- kilka jajek
Jajka
ugotować (te na sałatkę) i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z
marchewką, pietruszką i ziemniakami (warzywa pozbawić skórek)- czyli
ugotować i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone tak samo pokroić w kostkę.
Wszystko wstawić do miski i pomieszać, przyprawić wg uznania i zalać
majonezem. 2 łyżki sałatki formować na talerzu w kulkę, owinąć filetem.
Na wierzch postawić ugotowane pozostałe jajka i przekrojone na pół.
Dodatkowo przyozdobiłam cebulką, która była w słoiku ze śledziami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz