Z podanych składników należy upiec dwa biszkopty. Składniki należy podzielić na pół. Można też upiec jednego biszkopta i po upieczeniu przeciąć wzdłuż na pół. Można także zrobić masę na biszkopty i podzielić ją na pół.
Ciasto z herbatnikami i musem owocowym
BISZKOPTY:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie owoców mrożonych
- 3 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka paczek herbatników
BISZKOPTY:
składniki podzielić na pół. Białka ubić. Dodać cukier. Gdy będzie już
piana bardzo sztywna, należy dodać żółtka i ucierać na małych obrotach
miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z
pianą. Wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną
margaryną. Piec w 180st. przez 25 minut (jeśli pieczemy jeden biszkopt,
by przekroić go na pół piec 35 minut).
MASA: Do miski wyłożyć zawartość opakowania mrożonych owoców. Zmiksować
owoce na papkę. Dodać galaretki w proszku i ewentualnie cukier do smaku.
Całość gotować aż galaretki się rozpuszczą.
MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Śmietanę
ubić, dodać rozpuszczona i letnią żelatynę oraz cukier puder.
SKŁADANIE: 1 biszkopt-> masa owocowa-> masa śmietankowa (zostawić
troszkę)-> herbatniki-> masa owocowa-> pozostawiona masa
śmietankowa-> biszkopt-> posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz