piątek, 9 maja 2014

Ciasto z herbatnikami i musem owocowym

Z podanych składników należy upiec dwa biszkopty. Składniki należy podzielić na pół. Można też upiec jednego biszkopta i po upieczeniu przeciąć wzdłuż na pół. Można także zrobić masę na biszkopty i podzielić ją na pół.

 

Ciasto z herbatnikami i musem owocowym


BISZKOPTY:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA OWOCOWA:
  • 1 opakowanie owoców mrożonych
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru
MASA ŚMIETANKOWA
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
  • kilka paczek herbatników


BISZKOPTY: składniki podzielić na pół. Białka ubić. Dodać cukier. Gdy będzie już piana bardzo sztywna, należy dodać żółtka i ucierać na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą. Wymieszać łyżką. Całość wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w 180st. przez 25 minut (jeśli pieczemy jeden biszkopt, by przekroić go na pół piec 35 minut).

MASA: Do miski wyłożyć zawartość opakowania mrożonych owoców. Zmiksować owoce na papkę. Dodać galaretki w proszku i ewentualnie cukier do smaku. Całość gotować aż galaretki się rozpuszczą.

MASA ŚMIETANKOWA: Żelatynę rozpuścić jak podano na opakowaniu. Śmietanę ubić, dodać rozpuszczona i letnią żelatynę oraz cukier puder.

SKŁADANIE: 1 biszkopt-> masa owocowa-> masa śmietankowa (zostawić troszkę)-> herbatniki-> masa owocowa-> pozostawiona masa śmietankowa-> biszkopt-> posypać cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz